(©Aleksandra Krupanič / Vaterpolo savez Srbije)
(©Aleksandra Krupanič / Vaterpolo savez Srbije)

Savršen početak leta: Srbija otvorila vrata Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | sub. 24.06.23. | 17:10

Delfini upisali i drugu pobedu u kvalifikacijama

Iako kvalifikacioni turnir u Istanbulu nije završen, Srbija je najveći deo posla odradila. U skladu sa očekivanjima već posle dve utakmice olimpijski šampion se plasirao na Evropsko prvenstvo.

Našla se srpka vaterpolo reprezentacija u kvalifikacijama za kontinentalno prvenstvo zbog kraha u Splitu proteklog leta, ali nijednoga trenutka niko iz državnog tima nije dovodio u pitanje da li će otići na iduće. Autoritativno je četa Uroša Stevanovića otvorila turnir, deklasirala je Veliku Britaniju i protiv Slovačke potvrdila da je u kvalifikacije zalutala i da tu ne pripada – 15:8.

Izabrane vesti

Uroš Stevanović je odlučio da i u drogoj utakmici “skine” iste igrače, nije pravio nikakve korekcije u sastavu. Ponovo su Branislav Mitrović i Vladimir Mišović podelili minutažu i branili po poluvreme; ponovo su u bazenu bili isključivo vaterpolisti koji pucaju desnom rukom; ponovo nije bilo ozbiljnijih problema. Istina, veći otpor pružila je Slovačka od Velike Britanije, ali trajao je tek do prve duže pauze.

Marek Tkač je do poluvrmeena održavao Slovačku u igri, golovima je omogućavao selekciji iz srednje Evrope da bude zaveslaj iza olimpijskog šampiona ili pak da pliva uz njega. Međutim, njegovi saigrači fizički nisu mogli da isprate ritam, redom su “ispadali” iz igre zbog ličnih grešaka, a bekovi Srbije su nepogrešivo koristili situacije sa igračem više.

Radomir Drašović je bio izuzetno raspoložen na startu, Nikola Jakšić u nastavku. Bekovi Novog Beograda su dominirali u bazenu, a olimpijski šampion je utakmicu prelomio serijom od tri gola na početku drugog poluvremena. Nemanja Ubović i Đorđe Vučinić su pogurali Srbiju, Marko Dimitrijević usmerio meč. Pogodat kapitena Samuela Balaža bio je poslednji trzaj Slovačke.

Najefikasniji u redovima olimpijskog šampiona bili su Nikola Jakšić i Đorđe Vučinić sa tri gola, koliko je za Slovačku dao i Marek Tkač. Srbija je sa dve pobede cementirala prvo mesto, u teoriji bi mogla da ga izgubi od Turske ako bi domaćin dobio Veliku Britaniju i priredio senzaciju u poslednjem kolu… Ali, već sada je jasno da će Delfini igrati na kontinentalnom šampionatu, jer i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije idu dalje, a niko od njih nema bolju gol-razliku.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO:

GRUPA C (ISTANBUL)

Petak

Srbija - Velika Britanija 28:0

Turska - Slovačka 6:11

Subota

Slovačka - Srbija 8:15

Velika Britanija - Turska 2:19

Nedelja

12.30: Turska - Srbija

10.30: Velika Britanija - Slovačka


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara